Ballina Rajon & Bote Lufta për Arktikun: SHBA paralajmëron Rusinë dhe Kinën

Lufta për Arktikun: SHBA paralajmëron Rusinë dhe Kinën

Qeveria amerikane paralajmëroi Rusinë dhe Kinën se Shtetet e Bashkuara nuk do të tolerojnë lëvizje agresive në rajonin e Arktikut.

Me rritjen e temperaturave dhe shkrirjen e akullit, Arktiku gjithnjë e më shumë po hapet për zhvillim dhe tregti.

Iftar në Pomo për vetëm 3.99 euro nga uji e hurmat deri te deserti

E SPONSORUARMËSO MË SHUMË

Sekretari shtetëror Mike Pompeo tha në një fjalim në Finlandë se Shtetet e Bashkuara do të kundërshtojnë përpjekjet për ta bërë rajonin një ndalim strategjik të çdo vendi.

Sipas tij, për të mbajtur të qetë Arktikun, duhet të luftohet sundimi i ligjit.

Pompeo sulmoi Rusinë dhe Kinën për atë që tha ai do të ishte një praktikë shtrënguese që do të destabilizonte “Veriun e Largët” nëse ajo do të përsëritej.

“Rajoni është bërë një arenë e fuqisë dhe konkurrencës globale dhe tetë shtetet e Arktikut duhet të përshtaten me këtë të ardhme të re”, tha Pompeo në një fjalim një ditë para fillimit të takimit të ministrave të Jashtëm të Këshillit të Arktikut.

Ai tha se ky këshill ndonjëherë mund të përqendrohet vetëm në çështje shkencore, klimaterike dhe kulturore, por ndryshimet e thella në mjedisin e Arktikut dhe rivalitetet strategjike nuk e lejojnë këtë.

“Po hyjmë në një epokë të re të angazhimit strategjik në Arktik”, tha Pompeo.

Kreu i diplomacisë amerikane ka etiketuar në mënyrë specifike Kinën, e cila, ndryshe nga Rusia, nuk ka territor ose të drejta të Arktikut.

Përpjekjet kineze për të futur bizneset rajonale përmes projekteve masive infrastrukturore dhe investimeve duhet të lëkunden, tha ministri i Jashtëm i SHBA-së dhe hodhi poshtë pretendimet kineze se Kina është një “vend para Arktikut”.

“Ka vetëm shtete arktike dhe jo-arktike, nuk ka kategori të tretë, dhe pretendime të ndryshme nuk i japin Kinës të drejtën për asgjë”, tha Pompeo.

Pompeo paralajmëroi gjithashtu se qëllimet e Rusisë në Arktik mund të provojnë të jenë destabilizuese, duke pasur parasysh zgjerimin në shkallë të gjerë të pranisë ushtarake. /kp/Telegrafi/